Home arrow Projekty arrow CIVITAS arrow Projekt občan arrow Posilnenie novej generácie pre demokraciu: Medzinárodná prehliadka Projektu Občan
Posilnenie novej generácie pre demokraciu: Medzinárodná prehliadka Projektu Občan Tlačiť E-mail
Tlačová správa

Dátum konania:
14. júla 2007 – 18. júla 2007

Viac ako 250 detí a mladých ľudí z 31 krajín sa zišlo vo Washingtone, D.C., USA, aby sa zúčastnilo na prehliadke pozoruhodného medzinárodného programu zameraného na občianske vzdelávanie Projekt Občan. Centrum pre občianske vzdelávanie so sídlom v Calabasas, Kalifornia, USA, ktoré vytvorilo Projekt Občan, zorganizovalo túto prvú medzinárodnú prehliadku v hlavnom meste USA, aby ukázalo, ako tento program pripravuje a vedie mladých k zodpovednému a aktívnemu občianstvu v demokracii.

Prehliadka bola vyvrcholením niekoľkomesačnej práce žiackych tímov, ktorí najskôr vyberajú a pomenúvajú problém zo svojho okolia, ktorý je možné riešiť prostredníctvom verejnej politiky. Nasleduje zhromažďovanie informácií, diskutovanie o rôznych riešeniach vybratého problému, návrh vlastného riešenia a vypracovanie akčného plánu, ktorým sa mladí ľudia snažia presvedčiť verejné orgány k jeho realizácii. Pre svoje projekty si žiaci vybrali témy, ako napr. nedostatok pitnej vody, vyčleňovanie postihnutých žiakov, zanedbané historické pamiatky, násilie v školách a pod. Žiaci predstavili svoju prácu prostredníctvom vystavených portfólií a ústnej prezentácie pred porotou. Z Európy sa prehliadky zúčastnili tímy z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Česka, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Kosova, Litvy, Ruska, Severného Írska, Slovenska a Ukrajiny.

Slovensko reprezentovali siedmaci zo ZŠ Okružná v Michalovciach. Na svojom projekte nazvanom „Zdravé pľúca po celý život“ pracovali pod vedením pani učiteľky Moniky Tomovčíkovej a venovali ho problému nelegálneho predaja cigariet mladým ľuďom.

Projekt Občan na Slovensku koordinuje občianske združenie Orava pre demokraciu vo vzdelávaní, ktoré každoročne organizuje celoslovenskú prehliadku projektu v Národnej rade SR v Bratislave.

Viac informácií na:
www.civiced.org/index.php?page=the_international_project_citizen_showcase