Home arrow Projekty arrow Ako to deťom v Trnave myslí...
Ako to deťom v Trnave myslí... Tlačiť E-mail

Ako to deťom v Trnave myslí...

Ako to deťom v Trnave myslí...

V projekte Škola, ktorej to myslí, pracuje naša základná škola  druhý rok. Snažíme sa, aby vyučovanie nebolo len memorovaním učiteľa. Práve naopak. Žiaci sa stávajú hlavnými aktérmi,  bádateľmi – hľadačmi nových riešení. Učia sa kriticky myslieť, prezentovať svoje názory a tvorivo pracovať. Čo si však myslia títo malí aktéri o takomto spôsobe výučby?

Prinášame zopár odpovedí žiakov 2.C triedy  ZŠ, na Vančurovej ulici v Trnave.

Veľmi sa teším na každú hodinu, kedy môžeme pracovať v skupinách. Najmä na matematike. Učíme sa spolupracovať, nie súperiť.

Mne sa páčia rôzne  aktivity. Naposledy sme s pani učiteľkou robili REŤAZOVKU, ktorú sa „naučila“ na konferencii v Podbanskom. Na lístkoch sme mali napísané pokyny ( kto má čo urobiť). Snažili sme sa, aby sa reťaz  nepretrhla. Pani učiteľka nás pochválila.

Ja mám rada slovenský jazyk. Keď robíme ZVUKOVÉ MAPY. Je to dosť ťažké. Ale snažím sa  pozorne počúvať. Aj voľné písanie ma baví. Nikto mi neprikazuje, čo musím písať.

Nám sa páči BINGO. A tiež skupinová práca. Dnes sme robili ROTÁCIU. Naša skupina mala modrú fixku. Chodili sme po triede a zapisovali informácie  o domácich zvieratách. Boli sme dobrí. Všetci nám tlieskali.

Ja rada tvorím príbehy. Keď máme vymyslieť koniec rozprávky, to je zábava. Tiež rada čítam. V triede máme Oskara. To je plyšová zebra. Chodí k nám domov. A spolu si  čítame. U mňa sa jej páčilo. Určite ju pozvem zas.

V škole sa mi páči. Najviac vtedy, keď nesedíme v laviciach, ale robíme rôzne aktivity. Napr. keď  hľadáme informácie v encyklopédii. Potom poviem ostatným, čo som sa dozvedela. Informácie si v skupine vymieňame. Naposledy to bolo o Benátkach. Ak nenájdem odpoveď  v encyklopédii, hľadáme spolu  na internete.

BINGO a PEXESO je fajn. Na rannej komunite robíme DOSTIHY. Rád sa dorozumievam aj  bez slov. Hráme určité situácie zo života a ostatní hádajú, čím sme. Chcete byť autobusom, zubnou kefkou, či  tučniakom? Skúste to! Všetky deti by sa mohli takto učiť.

Spracovala: Ivana Klinovská, ZŠ, Vančurova, Trnava