Home arrow Námety arrow Keď čítanie nie je trestom.
Keď čítanie nie je trestom. Tlačiť E-mail

Slovenský jazyk

Emília Hlobenová ·

Keď čítanie nie je trestom

Nie je kniha ako kniha. Tak s touto myšlienkou sa ako učiteľka borím denne, pretože jednu z nich – učebnicu – deti nerady listujú. Oveľa radšej však siahnu po tej, ktorá ich vovedie do sveta fantázie, oddychu, dobrodružstiev... A práve tá ma ako učiteľku slovenského jazyka zaujíma. Snažím sa pracovať s knihou rôznymi formami. Na čitateľských dielňach vediem deti k tomu, aby spoznali viaceré  literárne žánre od našich i zahraničných autorov. Nebránim sa ani knihám, ktoré odporučia ony samy. Volím neformálnu besedu o čitateľských zážitkoch, v ktorej sa neboja vyjadriť svoje pozitívne aj negatívne postoje, hľadajú si vzory, ale poukazujú i na nesprávne konania hrdinov. Súčasťou takýchto dielní je aj tvorivé písanie, ·ba dokonca vytvorenie vlastnej knihy či voľné písanie. A práve z neho vám niečo ponúkam.

„Povedz mi, čo čítaš, a ja ti poviem, kto si.“
... takouto vetou začínala nielen písomná práca zo zámen, ale táto myšlienka odznela aj na čitateľskej dielni. Formou voľného písania sme si zaspomínali na naše prvé stretnutie s knihou v detstve, na knihu, ktorú sme čítali my niekomu inému alebo na naše obľúbené miesto čítania. O napísanom sme porozprávali susedovi, ktorého sme si vylosovali, a potom sme o čitateľských zážitkoch  rozprávali triede. Aj sme sa zasmiali, lebo niektorí majú obľúbené miesto čítania vo vani, iní na WC a ja v lete rada čítam vedľa bazéna na ležadle. Aj vám rodičia čítali? Že je to už dávno! Ale takto sme si vytvárali vzťah ku knihe. Teraz si čítame sami to, čo nás baví a kedy my chceme, len niektorým sa moc nechce... Kto ste teda , moji spolužiaci?    Janka Velická, 7.A

Kniha, ktorá ma v poslednom čase najviac oslovila alebo akú knihu by som odporučil/a spolužiakom?   Veľmi ma oslovila kniha Supertajný denník Lucie H. Je o živote bežného dievčaťa rovnako starého ako my. Každý deň sa stretáva s nástrahami. Môžem povedať, že v poslednej dobe ma oslovilo viac dobrých kníh, napr. Lepší otec v hrsti ako kamoš na streche, Čarodejnice z jazykovej školy. Petra Bajzová,7.A

Je to asi kniha Vesmír. Vybral som si ju preto, lebo ma veľmi zaujíma vesmír a chcel som vedieť, aký mali starovekí ľudia názor naň. Martin Novanský, 7.A

Najviac sa mi páčila kniha Oliver Twist. Na hudobnej výchove sme sa učili o muzikáli Oliver. Vypočuli sme si aj stručný obsah, ktorý sa mi zapáčil. Na druhý deň som s bratom išiel do mestskej knižnice a jeden z troch výtlačkov putoval do mojej tašky. Knihu som  prečítal cez jarné prázdniny. Bola tenká a dnes si idem po ďalší výtlačok. Lukáš Jakubík,7.A

Keď je všade tma, vtedy najradšej čítam. Horšie je však od knihy sa odtrhnúť. Niekedy sa stáva, že čítam aj do jednej v noci. Čítam veľa – baví ma to. Väčšinou sú to fantassy romány Meno vetra, Dcéra čarodejníc, Twilight a pod. Zbožňujem knihy o koňoch - Veľa rozruchu okolo Samiry alebo len tak – babské romány. Nemám rada knihy, v ktorých je hneď jasný záver. A nemám rada ani happy endy. V živote sa predsa nič nemusí končiť šťastne.  Margita Vinšová, 9.B

Čítam vtedy, kedy si zmyslím. Keď sa vo mne prebudí môj vnútorný hlas. Čo? To, čo mi príde pod ruku alebo to, čo mi odporučia. Natália Hlavnová, 9.B

Rád čítam počítačovú literatúru, kde sa dozviem nové veci o technike. Aj internet mi poskytne veľa nových informácií, pozriem si nejaké novinky zo sveta. Dobre sa mi čítal aj Malý princ, mal veľké písmená a pekné myšlienky. Matúš Bátora, 9.B ·

Hovorí sa, že deti nechcú čítať a málo chodia do knižnice. Z·vlastných skúseností môžem povedať, že mám okolo seba čítajúcu mládež a·rada si dám poradiť aj ja od nich. Aspoň som ,,v obraze“. Chcete vedieť, čo čítam? Súmrak.

· Mgr. Emília Hlobenová , ZŠ, Vančurova 38, Trnava

·