Home arrow Akcie arrow Týždeň hlasného čítania 2012

Týždeň hlasného čítania 2012

Pokyny pre učiteľov

Hrací plán

S knihou z kvietka na kvietok

Čítame - Poznávame - Komunikujeme

Certifikát

Prihláška

Týždeň hlasného čítania

apríl 2012

Milé učiteľky, milí učitelia!

Je tu jar, je tu apríl a s ním aj ďalší ročník Týždňa hlasného čítania. Združenie Orava si vás už po jedenásty raz dovoľuje pozvať na cestu do sveta fantázie. Sme radi, že sa nám aj tento rok podarilo osloviť vás s novým príbehom, s novou hrou pre nádejných mladých čitateľov. Literatúra vždy bola, je a bude hodnotou, ktorá na cene neklesá, len stúpa. Ak túžime po bohatstve, toto je skvelá príležitosť, ako ho dosiahnuť! Ponúknuť a otvoriť deťom cestu k hodnotnému daru, ktorým kniha bezpochyby je, ktorý ich bude sprevádzať po celý život a bude im pomáhať možno aj vtedy, keď my tu už nebudeme.

Na škole si môžete ľubovoľne zvoliť jeden týždeň v mesiaci apríl, ktorý budete venovať Týždňu hlasného čítania. Myšlienkou tejto akcie je zblížiť svet dospelých so svetom detí prostredníctvom príbehov a rozprávok. Pozývame všetkých rodičov, učiteľov, starých rodičov, súrodencov a ostatných dospelých, aby sa zapojili a pomohli deťom objaviť svet príbehov plných múdrostí, zábavy i poučenia.

V spolupráci s pani učiteľkou Dankou Facunovou zo ZŠ, P. Škrabáka v Dolnom Kubíne sme pre mladšie deti a žiakov základných škôl tento rok vybrali let ponad jarnú rozkvitnutú lúku s názvom – S knihou z kvietka na kvietok. Rozhodli sme sa deťom priblížiť svet zobúdzajúcej sa  prírody a s ňou spojených „tajomstiev“ jarných kvetov.

Keďže posledný ročník Týždňa hlasného čítania bol tematicky trošku náročnejší, rozhodli sme sa tento rok zaradiť tému „na pohľad ľahšiu“, ale napriek tomu rovnako zaujímavú a pútavú. Svet flóry ostal pre našich mladých dobrodruhov zatiaľ neobjavený, veríme preto, že počas svojho letu objavia a „pričuchnú si“ k čomusi novému ešte nepoznanému a priberú so sebou aj našich najmenších čitateľov. Tento rok deti nebudú hádať a lúštiť záhady a tajomstvá, ale pomocou indícii budú postupne skladať citát o knihách.

Vyfarbené hracie plániky, ktoré vám na konci týždňa žiaci odovzdajú, im môžete nechať ako spomienku na túto akciu. Od vás, učiteľov, budeme potrebovať len vyplnenú Prihlášku do žrebovania o peknú knižnú cenu, kde uvediete, že tento „Týždeň“ na vašej škole či v triede prebehol a koľko detí sa zúčastnilo hry S knihou z kvietka na kvietok alebo akcie Čítame – poznávame – komunikujeme , ktorá je určené pre starších žiakov.

Na záver týždňa vyzvite žiakov, aby priniesli vyfarbené plániky alebo list autorovi späť do školy, za ktoré im, prosím, odovzdajte vami podpísaný certifikát o účasti na Týždni hlasného čítania. V prípade, že sa vaša trieda chce zapojiť do žrebovania o peknú knižnú cenu, stačí, ak vyplnenú prihlášku , prípadne aj jeden plánik za celú triedu či školu, či jeden list (nie je podmienkou), pošlete

do 18. mája 2012

na adresu

Združenia Orava

Hálova 16

851 01 Bratislava

Ak máte svoju predstavu, ako sa chcete zapojiť do Týždňa hlasného čítania, neváhajte a pošlite nám svoje nápady a skúsenosti. Vaša škola alebo trieda bude aj takýmto spôsobom zapojená do žrebovania. Budeme radi, ak sa s nami podelíte o svoje postrehy, ale i o odozvy a reakcie detí a ich  rodičov. Prípadne k nim môžete pridať aj fotografie, kresby a pod.

Prajeme vám veľa zaujímavých príbehov!

Z dlhodobého hľadiska jedinou trvalou hodnotou,

ktorú môžeme deťom dať, je čas a spomienky

na chvíle strávené spolu.

Čítajme deťom!

Čítať peknú knihu je nepretržitý dialóg, v ktorom kniha hovorí a naša duša odpovedá.

ANDRÉ MAUROIS